Дом за децу и омладину - Јефимија

Podrška nadi: Zašto treba da donirate Jefimiji, dom za smestaj korisnika u Srbiji

Podrška nadi: Zašto treba da donirate Jefimiji, dom za smestaj korisnika u Srbiji

27.09.2024.

Kada je u pitanju podrška hraniteljskim domovima, ključno je osigurati da vaša donacija stigne do institucije koja ne samo da pruža sklonište već i neguje decu kojoj je nega potrebna. Jedno takvo mesto je i hraniteljski dom Jefimija u Kruševcu u Srbiji — dom koji menja živote više od pola veka.

 

Istorijat pružanija podrške

 

Osnovana 19. avgusta 1955. godine, Jefimijina istorija je prožeta dubokim osećajem dužnosti prema najugroženijoj deci – jer je prvobitno osnovana da podrži hraniteljsku decu palih boraca i žrtava fašističkog terora. Tokom godina, dok se ime institucije nekoliko puta menjalo, njena misija ostaje nepokolebljiva: da pruži bezbedno okruženje i podršku deci i omladini bez bioloških porodica ili onima koji ne mogu da žive sa njima. Ovde je živelo, učilo i napredovalo više od 3.000 hraniteljske dece.

 

Holistički (sveobuhvatni) pristup

 

Jedna od stvari koja izaziva najviše divljenja vezano za Jefimiju je to koliko je njihova podrška sveobuhvatna. Oni nisu tu samo da pruže smeštaj deci; oni podstiču njihov rast. Deci je obezbeđena hrana, sklonište, obrazovanje i – što je najvažnije – emocionalna podrška. Hraniteljski dom funkcioniše kao velika porodica gde svi dele obroke, zajedno uče, pa čak i zajedno idu u grad. Ovakav pristup podstiče osećaj pripadnosti, i od vitalnog značaja za decu koja su doživela teške gubitke.

 

Pored osnovnih potrepština, Jefimija brine i o osobama sa posebnim potrebama, zapošljavajući posvećeno osoblje, uključujući psihologe, socijalne radnike i vaspitače. Ovo osigurava da svako dete, bez obzira na poreklo i potrebe, dobije specijalizovanu negu koju zaslužuje.

 

Vizija za budućnost

 

Jefimija se ne stara samo o obezbeđivanju trenutnih potreba dece, već se stara i o izgradnji bolje budućnosti. Naša misija je da vodimo decu ka tome da postanu sposobne, svestrane odrasle osobe. Mnoga deca o kojima brinemo nastavljaju sa školovanjem i stiču poslovne veštine. 

 

Naše rukovodstvo je posvećeno ulaganju u zdravlje i prosperitet ne samo svoje dece već i šire zajednice. Osposobljavajući ovu decu životnim veštinama, Jefimija doprinosi tome da deca kasnije mogu da se uklope i daju svoj doprinos društvu i zajednicu u kojoj žive.

 

Zašto je vaša donacija važna

 

Iako Jefimija ima solidnu osnovu, mi se oslanjamo na spoljnu podršku da bi naš rad neometano funkcionisao. Vaše donacije mogu direktno uticati na život dece, finansiranje obrazovnih programa, stanovanja, medicinske nege i još mnogo toga. Potreba je stalna i svaka donacija, ma kolika bila, nama puno znači.

 

Donacijom ne dajete samo novac već nudite nadu, budućnost i stabilnost koju mnoga od ove dece nikada nisu poznavala. Vaša donacija će im pomoći da se osećaju viđeno, cenjeno i podržano u jednom od najkritičnijih trenutaka u njihovim životima.

 

Završne misli: Doprinos promeni

 

Malo je stvari u životu koje više raduju od saznanja da ste pozitivno uticali na budućnost deteta. Doniranje Jefimiji je jedan od načina na koji možete napraviti stvarnu razliku i doprinos. Ovo je institucija sa dokazanim iskustvom u pružanju ljubavi, brige i posvećenosti deci kojoj je to najpotrebnije.

 

Dakle, ako razmišljate o tome gde bi vaši dobrotvorni napori mogli imati najveći uticaj, pomislite na Jefimiju—jer svako dete zaslužuje šansu za svetliju budućnost, a vi imate moć da im je date.

Scroll
sr_RSSerbian